Lage rugpijn

Veel voorkomende aandoening

Lage rugpijn is een zeer veel voorkomende aandoening waar 80 procent van de mensen op enig moment wel eens last van heeft. De aandoening wordt gedefinieerd als ongemak of pijn die zich voordoet in het onderste deel van de rug en de wervelkolom met of zonder uitstraling naar de benen. Afhankelijk van de duur en ernst kan lage rugpijn de kwaliteit van leven en de werkprestaties van patiënten aanzienlijk aantasten. Het is één van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim en de op één na meest voorkomende reden voor bezoek aan een arts.1

Net als andere chronische pijnaandoeningen is lage rugpijn een zeer complexe aandoening. Veel voorkomende fysieke oorzaken zijn aandoeningen aan of verwondingen van de spieren, botten en/of zenuwen van de ruggengraat. Slechts in minder dan 20 procent van de gevallen kan de lage rugpijn aan een duidelijke oorzaak worden toegeschreven.2 Daarom is een uitgebreide en grondige diagnose essentieel om een geschikte behandeling te kunnen bieden.

1 The Bone & Joint Decade: Annual Report, 2009. Beschikbaar op http://www.boneandjointdecade.org/HTML/musconline/images/BJD%20annual%20report%202009.pdf Voor het laatst geraadpleegd op 23 februari 2010.
2 Ehrlich G: Low back pain. Bulletin of the World Health Organization, 2003; 81:9. Beschikbaar op http://www.who.int/bulletin/volumes/81/9/ehrlich.pdf Voor het laatst geraadpleegd op 23 februari 2010.