Man-Vrouw-verschillen in pijn

Mannen of Vrouwen: wie zijn er gevoeliger voor pijn?

Pijn is een complex en persoonlijk gevoel. Iedereen neemt het anders waar. Er is echter een merkbaar verschil tussen de gevoeligheid voor pijn van mannen en vrouwen. Ondanks van alle discussies zijn vrouwen in het algemeen daadwerkelijk gevoeliger voor pijn. Dit komt hoofdzakelijk door geslachtshormonen en sociale en culturele invloeden.

De rol van de hormonen

De gevoeligheid van vrouwen voor pijn wordt beïnvloed door oestrogenen, ook wel vrouwelijke hormonen genoemd. Oestrogenen verhogen de gevoeligheid en activiteit van het zenuwstelsel en daarmee de overdracht van pijn. Hierdoor zijn vrouwen gevoeliger voor pijn dan mannen. Mannen profiteren van de werking van het geslachtshormoon testosteron, dat hun gevoeligheid voor pijn vermindert.

Maar hoe houden vrouwen een bevalling dan vol?

Daarbij komt een ander fenomeen ze te hulp: de afgifte van endorfine. Endorfine is een morfine-achtige stof die van nature in het lichaam wordt aangemaakt. Endorfines dienen om pijn te verminderen en worden tijdens de bevalling in grote hoeveelheden afgegeven. Hierdoor is bevallingspijn gemakkelijker te verdragen.

Sociale en culturele invloeden

Verschillen in opvoeding zijn ook van invloed op de beleving van pijn van mannen en vrouwen. Talloze films, boeken en liedjes hebben ons voorgehouden: “Grote jongens huilen niet!” Dit is niet alleen een gezegde, maar ook een uitdrukking van hoe een samenleving met pijn omgaat. Jongens wordt gewoonlijk geleerd dat ze niet mogen laten blijken dat ze pijn hebben. Daarom proberen mannen pijn zo lang mogelijk te ontkennen en stellen ze een bezoek aan de arts gemakkelijker uit. Vrouwen gaan beter met pijn om. Zij ontwikkelen allerlei manieren om ermee om te gaan (coping-strategieën) en volgen vaker medisch advies op.